Bijl Architecture, Sydney modern homes, modern architecture, wood slat screen, wood screen, slatted wood facade, wood facade, light control, green remodel, home remodeling, mid-century remodel, Escu House

Called the “Escu” House – escu being Old French for shield – the space is now bright, open and looks modern and distinct from the street. The original home had a large veranda on the front, which was removed in order to make room for an extended living room. The cramped interior was opened up to create shared living spaces that can accommodate large groups.

Related: Award-winning renovation slashes mid-century home’s carbon footprint by 80%

The wooden screen wraps around the home’s original brick exterior on the front elevation, adding texture and warmth. “Wrapping the room, this facade treatment lets northern light into the front of the house and allows the windows to be opened wide while retaining a buffer from the street,” said the architect. The screen is visible from the inside of the home, and the timber slats create a sense of connection to the world outside.

Bijl Architecture, Sydney modern homes, modern architecture, wood slat screen, wood screen, slatted wood facade, wood facade, light control, green remodel, home remodeling, mid-century remodel, Escu House

Inside, the home was opened up to connect spaces that were formerly separated. Where walls were left it place, they were painted white to further enhance the sense of light and space. A slatted wood screen in the main hallway of the home recalls the wood facade on the front of the home.

+ Bijl Architecture

Via Dezeen