mount yotei, florian busch architects, l house, niseko, hokkaido, escarpment, retaining walls, panoramic views, cantilevered stairs, holiday home

Nestled within the trees, the minimalist holiday home was built over an escarpment created in prehistoric times. Instead of excavating the mountainside, the architects chose to split the house in two and horizontally shift the upper half to meet the upslope edge. Clad in light-colored wood siding, the structure is reinforced by a concrete shear wall.

mount yotei, florian busch architects, l house, niseko, hokkaido, escarpment, retaining walls, panoramic views, cantilevered stairs, holiday home

The lower level, which contains the private bedrooms and bathrooms, is sited at an elevation high enough to still take advantage of the sweeping valley views beneath the escarpment. A set of cantilevered timber stairs connects the first floor with the upper volume’s living room and kitchen spaces. The upper level also opens up to an exterior deck and open-air heated pool located atop the entry level’s roof. Large panoramic windows frame breathtaking views of snow-covered Mount Yotei with smaller windows strategically placed throughout the house to let in natural light.

+ Florian Busch Architects

Via Architizer