When Chilean architects Alfredo González Briceño and Ignacio Rojas Hirigoyen were contracted to build a country home in Chile’s Leyda Valley, they were inspired by the fertile nature of the well-known wine-producing region. Using the panoramic views of vineyards as a focus for the home’s layout, the architects designed a timber-clad minimalist structure tucked into the rolling hillside with optimal light to enhance the incredible views of the landscape.

Leyda House, Ignacio Rojas Hirigoyen, Alfredo Gonzalez Briceño, architecture, design, homes in chile, timber homes, timber-clad structures, wooden homes, wood floors, wood ceilings, minimalist design, chilean architecture, chilean homes, leyda valley,

Using the area’s agricultural atmosphere as inspiration, the architects based the home’s simplistic design on the “ephemeral shelters” commonly found on the nearby strawberry fields, “We saw on these light constructions a very strong formal guide, with a very impressive visual value, on how this low-cost countryside house could be solved.” The team decided to forgo the typical bells and whistles found in weekend homes, instead choosing to focus on a simple, but strategic design that would showcase the home’s natural setting.

Related: Chilean Folding House allows owners to control the temperature to adapt to the season

Tucked into the rolling hillside of the valley, the elongated home is clad in dark timber, creating a no-fuss monolithic figure that melds easily into the landscape. The home faces the south, which allows for spectacular views of the vineyard-covered valley that leads to a coastal mountain range in the background. Large windows in different shapes and sizes are found throughout the design, including multiple openings in the roof that allows light to flood the interior – as the architects describe it – with “a gentle sunbath.”

On the interior, the two bedrooms, each with its own bath, are located at either end of the home, and separated by the living and dining areas. The interior ceiling and flooring are covered in light wooden planks, further creating a strong connection to nature.

+ Alfredo Gonzalez Briceño

+ Ignacio Rojas Hirigoyen

Via Dwell

Photography by Rodrigo Daza