Lucy Wang

Minimalist Modern Cabin Frames Stunning Views in Former Stone Quarry

by , 01/14/14
filed under: Architecture, gallery



wooden cabin, hungary, Attila Béres, Jusztina Balázs, Hideg House, stone quarry, rock quarry, former quarry, larch, natural light, rectilinear home, holiday home

The cabin’s detailed design and construction process is evident in its careful juxtaposition of texture and color. The clean and sharp profile of the rectilinear cabin is intensified by the coarse texture of the surrounding piled rocks. To visually draw visitors into the space, a thick black frame of roughly sawn larch wraps around two contained inner volumes that are paneled with light-colored larch sanded smooth.

Design decisions for the cabin’s orientation and spatial arrangement were informed by the goals to maximize natural light and to frame the best views of the sculptural exposed cliff face and woods. Inside, the walls are painted bone-white to reflect the changing colors of the sky and outer environment. The region’s extreme climatic changes from summer to winter inspired the architects to use ecological design solutions to reduce energy consumption.

+ Béres Architects

Images via Tamás Bujnovszky

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >