green design, eco design, sustainable design , Apollo Architects& Associates, Pergola house, inner courtyard, trellis roof, Japan

The boxy home stretches out into an L-shape, creating two wings, with the main wing reaching two stories. In order to balance the home’s openness with privacy, Apollo created a covered entrance, which acts as a screen but also encloses an inner courtyard. The courtyard acts as a connection from inside to out, encompassed in the home’s floor plan by the overheard trellis beam roof, which acts as a partial covering. The inner courtyard also helped to cut down on construction costs, with its simplicity and lack of need for landscaping.

Related: Green Renovation: Leafy Waterfall-like Façade Transforms a Musty Old Building into a Lush Light-Filled Home

Inside, floor to ceiling windows facing the courtyard and guarded by the covered entrance flood the space with light. The exterior side of the home faces a busy car park, so only minimal windows were installed to cut down on noise and distraction. Uniquely, the home’s bedrooms are located on the ground floor, allowing for each to take advantage to their connection to the outdoor space. The living areas are upstairs, lined with an exposed timber beam ceiling that extends from indoors to the outdoor courtyard.

At night, the modern home is lit with LEDs, giving the trellis roof a floating feeling, while creating a warm and inviting environment inside.

+ Apollo Architects & Associates

Via Dezeen