Bolton Residence, mnimalist cabin, cabin, Quebec, Naturehumaine, locally sourced material, timber frame, passive ventilation, slow-combustion fireplace, Eastern Townships, natural plateau, gabled, cantilevered, Bolton Residence by Naturehumaine

Located in the Eastern Townships, the Bolton Residence is built on a natural plateau just below the highest point on the site. Its minimalist gabled form is a contemporary twist on the local vernacular architecture that mostly includes steel and wooden barns with gabled roofs. To minimize the 72-square-meter home’s environmental footprint, Naturehumaine built the structure with a timber frame and clad it with locally sourced materials, from the exterior fiber-cement panels to the interior Douglas fir plywood ceiling planks. The home is cooled with passive ventilation in summer and heated with a central, slow-combustion fireplace in winter.

Related: Modern Marlboro Cottages use natural and locally sourced materials in Vermont

The concrete and wood-clad ground floor contains the garage, storage, a secondary bedroom with a bathroom, and the mechanical room. The cantilevered upper volumes comprises the master bedroom, a terrace, and most of the living spaces, including the kitchen, living room, and dining room arranged in an open-plan layout. The Bolton Residence includes long horizontal strips of glazing installed to maximize views of Mount Orford and the valley below.

+ Naturehumaine

Via ArchDaily

Images via Naturehumaine