Cliff House, Dualchas Architects, Isle of Skye, Scotland, clerestory windows, clerestory glazing, floor to ceiling windows, seaside views, Caithness stone, larch,

Inspired by the region’s simple stone agricultural typology, the Cliff House is constructed with Caithness stone and is cut into the landscape to protect the building against harsh winds. The protective tanked stonewall wraps around the southeast facade with a part in the middle where the entrance is located. Clerestory glazing located at the top of the second building volume set behind the stone facade allows light into the interior.

Related: Modern Marlboro Cottages use natural and locally sourced materials in Vermont

Once visitors pass through the walled and mysterious entrance sequence, the home dramatically opens up to panoramic views of the sea. Ceiling rafters hang overhead the mostly all-white interior, the color of which amplifies the natural lighting that pours through the floor-to-ceiling windows. Polished concrete floors line the interior.

+ Dualchas Architects

Via Dezeen

Images via Dualchas Architects