Tham & Videgård, House Husarö, metal-clad house, swedish architecture, sweden, stockholm, skylights, timber, timber interior, open plan, tectonic rationality, hardwood, sliding doors

Working within the constraints of a modest budget, Tham & Videgård decided to use tectonic rationality, an approach that minimized ground disturbance on the flat and smooth bedrock. The pitched-roof house is clad in folded black sheet metal of varying widths. Large glazed sliding doors located on three sides of the building open out to views of the landscape and natural light. All construction and finishes, included the hardwood frames around the glass doors, are made from wood.

Related: Charming Vega Cottage is a Romantic Getaway in the Wild Arctic Landscape

Inside, the house is divided into two levels: a communal open-plan area with the living room and kitchen on the ground floor and the more private upper level comprising the bedrooms and a playroom. In contrast to the dark metal facade, the interior is lined with light-colored wood. Plywood sheets are bent to create an interesting vaulted effect on the ceiling of the ground floor. On the upper floor, a skylight runs along the ridge of the roof to allow more natural light to fill the space and to emphasize verticality in the bedrooms.

+ Tham & Videgård

Images via Tham & Videgård, © Åke E:son Lindman