WT Architecture, The Mill, renovated mill, Scottish Borders, split levels, dramatic slope, Edinburgh Architectural Association Regeneration and Conservation Award, holiday home,

WT Architecture has previous experience with transforming old ruins into stunning new homes. In 2011, we featured their award-winning The White House, in which they turned a crumbling stone facade into an environmentally sensitive home on the Scottish Isle of Cole. With The Mill, WT Architecture transformed the farm structure’s ruined walls, abandoned for 70 years, into the hollow shell for the new modern abode. The result is an interesting and attractive juxtaposition of the historic with the contemporary.

WT Architecture, The Mill, renovated mill, Scottish Borders, split levels, dramatic slope, Edinburgh Architectural Association Regeneration and Conservation Award, holiday home,

In contrast to the stone exterior—repaired with lime mortar—the interior is mostly lined with pale timber, from spruce plywood panels to pine planks. The home layout is kept simple with open-plan rooms to maximize the sense of spaciousness and natural light. Split-levels were introduced to mitigate the site’s dramatic slope and create the opportunity for different spaces, from half levels to a double atrium. In addition to the old mill’s existing openings that were retained and faced with glass, the architects added new windows to frame views of the valley.

Related: White House: Scottish Ruins Transformed Into Modern Low-Impact Home

The project was shortlisted for the 2015 Edinburgh Architectural Association Regeneration and Conservation Award, and is currently awaiting results.

+ WT Architecture

Via Dezeen

Images via WT Architecture