Commissioned to transform a 107-square-foot residential space into a modern office in Hanoi, SMA Architecture Studio oped for a modular approach. By introducing in-between mezzanines and visual connections linking the spaces of SMA254, the team achieved a variety of goals, including natural lighting and ventilation for maximum energy savings, and optimum spatial flexibility.


SMA Architecture Studio, SMA254, tiny spaces, tiny apartment, green renovation, Hanoi, mezzanine, low-cost renovation, Vietnam, green architecture, natural light, natural ventilation

The renovation of SMA254, part of a residential development located in Hanoi’s Cau Giay District, was required provide a modern living space with ample natural light and ventilation. It was not supposed to affect its immediate neighborhood, and had to be completed quickly and inexpensively. The house currently functions as a workspace for an architecture firm, but can easily be turned into a family home.

Related: Gorgeous Green Renovation Wraps a Vietnamese House With Living Walls

SMA Architecture Studio, SMA254, tiny spaces, tiny apartment, green renovation, Hanoi, mezzanine, low-cost renovation, Vietnam, green architecture, natural light, natural ventilation

The architects used stacked cubic modules with different proportions to create spatial interactions and visual connections throughout the space. All the walls, iron and steel elements were painted white to create a feeling of spaciousness and reflect light throughout the height of the building. The mezzanines are made of rubber wood combined with white sheet metal and a grey concrete floor. All the spaces, comprising two main floors and in-between mezzanines, are linked together. Balconies open up the interior to create an interaction with the outside.

+ SMA Architecture Studio

Via Plataforma Arquitectura

Photos by Nguyen Thai Thach