architecture microclimat, home renovations, home expansions, additions, trees, preserving trees, backyard, montreal, canada

Located in Plateau Mont-Royal, the 1700-square-foot home expansion project was designed with primary consideration to preserving the large poplar rooted in the backyard. The addition would have to maintain respect for the centurion home’s original character while maximizing the space between the existing exterior wall and the root system of the enormous tree, which wasn’t much. It was a tall order, so Microclimat served up a tall solution. The three-level addition rises over the rear garden with two stories of picture windows, forging a strong connection between life inside the home and the world outside.

Related: Scale-like brick facades envelop Des Écailles residences in Montreal

architecture microclimat, home renovations, home expansions, additions, trees, preserving trees, backyard, montreal, canada

The new space was integrated into the older part of the home through two new large openings in the existing brick wall. A light steel staircase serves as a filter between the interior and exterior spaces, balancing the new square-footage without sacrificing the home’s cozy feel. The addition creates two sunrooms near the new wooden windows provide a relaxing retreat overlooking the charming backyard and that sprawling poplar. The stairs lead to a mezzanine level, which houses the master bedroom and offers direct access to a new rooftop terrace.

architecture microclimat, home renovations, home expansions, additions, trees, preserving trees, backyard, montreal, canada

In the midst of the city, such connecting with nature can be a challenge. It’s impressive that Microclimat could create such a light, airy design without infringing on the tall poplar tree, especially considering many homeowners would have simply cut it down.

+ Architecture Microclimat

Via v2com

Images via Adrien Williams