780 Brewster, Lemay Associés, green renovation, adaptive reuse, montreal, leed silver, eco office

The five-story converted factory now has a total surface area of 12,000 square meters, and 75% of the industrial heritage building’s structure (existing walls, floors and roofs) were reclaimed in the renovation. Lemay Associés fast-tracked the design and renovation of the structure and they were able to achieve LEED Silver certification for the existing building. The project added air conditioning and ventilation systems that are 50% more energy-efficient than standard new buildings. Larger, operable windows were installed to let in more light and allow for natural ventilation. The renovation also reused materials, like the metal plates and grillwork adorning the reception areas, to minimize waste.

The project also included the use of recycled, recyclable, non-toxic and no VOC furnishings and finishes. A new bike storage facility and locker rooms allow employees to commute to work via bicycle, and a metro station and bus stop are located nearby, providing access to public transportation. Energy-efficient plumbing fixtures reduce water consumption by 30%, and the landscaping does not require any irrigation. Lemay Associés was awarded with a number of design awards for their work on 780 Brewster – including the Énergia Award for Existing Building from the Association Québécoise Pour la Maîtrise de L’énergie in 2009.

+ Lemay Associés

Images ©Claude-Simon Langlois courtesy of Lemay Associés