Moreau Kusunoki Architectes, Art in the City, Art in the City by Moreau Kusunoki Architectes, Moreau Kusunoki Architectes Guggenheim Helsinki winner, Guggenheim, Guggenheim Helsinki, Guggenheim Helsinki Museum, museum design, charred timber,

Moreau Kusunoki Architectes’ ‘Art in the City’ was determined winner by an 11-member international jury after a yearlong competition process. All architecture teams involved were kept anonymous until the unveiling of the finalist shortlist, when the Guggenheim named the six architecture teams involved but did not match them to their respective design entries. As the winner of the competition, Moreau Kusunoki will be awarded a cash award of €100,000. The Guggenheim Helsinki Museum will focus efforts on raising funds for the structure’s development; currently over one-third has been fundraised.

Moreau Kusunoki Architectes, Art in the City, Art in the City by Moreau Kusunoki Architectes, Moreau Kusunoki Architectes Guggenheim Helsinki winner, Guggenheim, Guggenheim Helsinki, Guggenheim Helsinki Museum, museum design, charred timber,

Guggenheim Helsinki is designed as a collection of charred-timber-clad pavilions and landscaped plazas organized around a central pedestrian street. The nine low-lying buildings will be topped by closed concave rooflines, while the tallest structure will be topped with a concave glazed volume. Natural light will flood the all ten buildings through large skylights and through the glazed floor-to-ceiling openings that wrap around the first floor of each structure.

Related: 6 Finalists Revealed in Guggenheim Helsinki Competition

“Moreau Kusunoki has titled its proposal ‘Art in the City,’ a name that sums up the qualities the jury admired in the design,” Wigley said. “The waterfront, park, and nearby urban area all have a dialogue with the loose cluster of pavilions, with people and activities flowing between them. The design is imbued with a sense of community and animation that matches the ambitions of the brief to honor both the people of Finland and the creation of a more responsive museum of the future.”

+ Moreau Kusunoki Architectes

+ Guggenheim

Images via Guggenheim