Mosman Bay House, iredale pedersen hook architects, naturally weathering materials, natural ventilation, natural cooling, Australia, green architecture, swimming pool, garden, natural materials, timber facade, passive heat gain

The house stretches along the east and west axis of the site and features intimate gardens that help collecting winter sun and passive heat gain. The reference to the Eames film relates to the multiple scales of the site, where distant views and the tactile, private qualities of the garden and swimming pool constantly fluctuate. The upper level appears like a separate structure and contrasts the ground floor that is more introverted. A third space connects interior and exterior, upper and lower levels, one long space and a returning point of reference for day-to-day experiences. This area collects northern light and facilitates natural cooling in the summer.

Mosman Bay House, iredale pedersen hook architects, naturally weathering materials, natural ventilation, natural cooling, Australia, green architecture, swimming pool, garden, natural materials, timber facade, passive heat gain

Related: Australia’s first carbon-positive prefab house produces more energy than it consumes

The exterior cladding comprises different, naturally weathering materials. The lower level is finished in a white sand render, the foreshore of white river sand. The upper level is recycled and lapped Jarrah, a fluid vessel that meanders and wears the imprint of interior activities and furniture, a space that refuses to remain static.

Mosman Bay House, iredale pedersen hook architects, naturally weathering materials, natural ventilation, natural cooling, Australia, green architecture, swimming pool, garden, natural materials, timber facade, passive heat gain

Related: Modscape’s Cliff House Hangs Perilously Over a Cliff’s Edge in Australia

The garden area was designed by Carrier and Postmus Architects who created a lyrical and holistic experience with a series of ‘dancing’ white barked eucalyptus. An integrated glass art by Pamela Gaunt layers the lines of the architecture with the meandering line of the river, reflecting pattern and colour on to the white island bench.

+ iredale pedersen hook architects

Via Archdaily

Photos by Peter Bennetts