Lori Zimmer

MVRDV Transforms an 18th Century Chapel into a Spectacular Modern Museum Entrance

by , 06/26/14
filed under: Architecture, gallery



green design, eco design, sustainable design, adaptive reuse, MVRDV, Stedelijk Museum Schiedam, converted chapel

The chapel, which was built by Jan Giudici in 1787, had long been neglected and without purpose. The beautiful architecture was revived by MVRDV, and the museum now spills out of into either side of the chapel’s façade, and the new entrance at street level makes it easy for visitors to enter and exit.

Related: Zecc Architects Transform Utrecht Church into Striking Modern Home

The interior of the chapel was turned into a welcome desk, café area and gift shop. To give the interior a modern look, while also increasing its functionality, MVRDV lined the chapel walls with bright red shelving that is easily removed should the building be turned back into a chapel in the future. The shelves break up the space while also displaying the design objects for sale in the gift shop. The iconic original parapet was restored, and the welcome desk was placed in front of it. The original altar, organ, columns and windows were cleaned and restored to their original glory, and were left with white borders in order to highlight their historical significance.

The chapel transformation merges two structures together, paying respect to the building’s history, and giving it resplendent new use.

+ MVRDV

Via Dezeen

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >