Dutch firm MVRDV is showing off their playful side in Tainan once again with their design of the Y House, a luxury villa in the shape of the letter ‘Y.’ Designed in collaboration with local firms KAI Architects and Envision Engineering Consultants, the futuristic landmark building will be punctuated with circular openings and topped with a rooftop pool. Created as a weekend retreat for city workers, the concrete home is positioned for optimal views over the landscape and sea and follows Feng Shui principles.



Y House by MVRDV, MVRDV in Tainan, Y House in Tainan, Feng Shui in architecture, concrete sculptural house, rooftop pool villa in Taiwan

Located in northeast Tainan between the sea and the city, the 330-square-meter Y House stands out from its nondescript neighbors with its unusual shape. MVRDV chose the shape to maximize landscape views in the communal areas. The living room, solarium, changing room, and dining room are located in the upper half of the Y shape that’s joined together by the private rooftop swimming pool. Located below are the two children’s rooms, master bedroom, and guest bedroom, all of which are stacked above a ground-level tearoom for entertaining guests. Residents can move through the home via stairs or elevator.

Y House by MVRDV, MVRDV in Tainan, Y House in Tainan, Feng Shui in architecture, concrete sculptural house, rooftop pool villa in Taiwan

Related: MVRDV to transform a shopping mall into a lush lagoon and beach in Taiwan

Circular openings of various sizes punctuate the concrete shell to bring in natural light and ventilation, and to frame views. Circular cutouts at the bottom of the rooftop pool that double as skylights let in dappled light to the living room. The circular motif is repeated in the stepping-stones that traverse the reflecting pool in the front yard to the gardens. Feng Shui principles guided the arrangement of the circular stepping-stones.

+ MVRDV

Images via MVRDV