Pushed Slab, MVRDV, eco office, sustainable office, paris, eco-quarter, energy efficient office

Pushed Slab is a 19,000 m2 office building with communal spaces located in south Paris. The concept emerged from a slab that was pushed in the center until it broke and created a void, and the different levels pushed out at jaunty angles to create interesting terraces, view points, and access to daylighting. Located at a juncture between two distinct districts—one a dense, historic area and the other a new urban district—the building seeks to address both with architectural solutions on either side. The north is calm to address the urban fabric in that direction, while the south, which faces the boulevard, is more lively and open to the sun with potted plants and outdoor space. Inside, the building features three lobbies that can be flexibly used depending on how the structure is leased out to tenants.

Pushed Slab, MVRDV, eco office, sustainable office, paris, eco-quarter, energy efficient office

MVRDV specifically designed the eco office building to achieve a high level of energy efficiency and sustainability. As the first project of Paris’ new Eco-Quarter, Pushed Slab only consumes 46 kWh per m²/year and has achieved the BBC Effinergie energy label and complies with the objectives set out in the “Plan Climat de la ville de Paris”. A high performance facade, with careful consideration for solar optimization with the help of sun blinds, minimizes energy losses and maximizes daylight. Grey water is collected and recycled and the exterior is wrapped in FSC-certified wood. Meanwhile, 264 photovoltaic panels on the roof will generate 90 MW/year and solar thermal collectors meet 45 percent of the hot water demand.

Related: MVRDV’s Gorgeous Tunnel-Shaped Market Hall Opens Its Doors In Rotterdam

The building is designed by MVRDV in cooperation with local architect North by North West, in a joint effort with the engineering and advisory firms Arcoba (Saint Denis), Terrell, Vanguard, Alto and contractor Eiffage Construction, and interior design firm Métope Architectes on behalf of Banque Populaire. Winy Maas, principal architect and co-founder of MVRDV, says “Pushed slab is an exemplary combination of high energy efficiency, economic reality and architectural quality. This emerged from an ambitious client, ICADE, and a city with a long term vision. The added demand of a preserved view line gave the project its exciting shape; it now respects the surrounding neighbors and opens up its heart for a collective meaning.”

+ MVRDV

Images ©MVRDV