Garden Void House, Alva Roy Architects, Toronto, indoor garden, natural cooling, passive cooling, natural light, green architecture, skylights

The house, designed as an infill residential project, occupies a corner lot in Toronto’s North York neighborhood. It seems to grow upwards with the development of the indoor garden that starts at the basement level. Strategically placed narrow windows protect the residents from outside views, while harvesting natural light throughout the day. By placing spaces that require a high level of privacy on the street level, and defining the courtyard on the lower level, the architects created a structure that protects its inhabitants from the city noise.

Related: Gorgeous Green House is Wrapped in a Lush Vertical Garden in Belgium

Garden Void House, Alva Roy Architects, Toronto, indoor garden, natural cooling, passive cooling, natural light, green architecture, skylights

The house boosts several passive sustainable features. The architects ensured that the interior gets enough natural light, while retaining a sense of privacy. Any excessive heat is avoided by offsetting the large skylight on the top floor with a combination of openings that facilitate natural ventilation.

+ Alva Roy Architects

Via v2com

Photos by Tom Arban and Navid Aali