MM++ Architects, Saigon, Vietnam, Vietnamese architecture, tropical weather, vernacular arhitecture, green roof, natural ventilation, cross ventilation, bamboo

The house is located in a suburb district of Saigon, Vietnam, with a mix of high and middle-height trees and wall growing plants. It features a pool which helps cool down the space, bamboo screens that provide protection from heavy rainfall typical of the region, thick walls and a roof made from palm leaves that keep the interior spaces cool.

Related: Vo Trong Nghia’s Modern Blue Stone House Sports a Rising Green Roof in Viet Nam

The architects optimized vernacular architecture that responds to tropical weather conditions and expanded upon the existing passivhaus principles. While floor-to-ceiling windows bring in natural light and provide a connection to the outside, the position of the staircase between the living room and the bedrooms upstairs create permanent cross ventilation through the recycled brick walls.

+ MM++ Architects

Via Archdaily

Photos by Hiroyuki Oki