Naturehumaine, Residence au Bic, Residence au Bic by Naturehumaine, natural light, Quebec, extension, home transformation, contemporary architecture, contemporary house, double height space

Completed in 2015, the 3,860-square-foot (358-square-meter) home is arranged in an L-shape, with the original single-story, boxy brick structure flanked by the rectangular two-story extension. The extension comprises two volumes: a light steel, cantilevered volume and a dark timber volume, both stacked atop an exposed concrete foundation. Large glazed windows punctuate all three volumes and fill the interior with natural light and views of the forest.

Naturehumaine, Residence au Bic, Residence au Bic by Naturehumaine, natural light, Quebec, extension, home transformation, contemporary architecture, contemporary house, double height space

Related: Minimalist steel cabin floats above a rugged slope in Quebec

Double-height spaces flooded with natural light are located at the junction point between the original volume and the extension. The interior color and materials palette, mainly made up of white-painted walls, black steel frames, natural wood, and bright blue accent walls, ties together the contemporary interior. Three bedrooms are tucked away on the top-most floor of the extension, while the ground floor is used for the communal rooms—including the living room, kitchen, game room, and dining room—which open out to an outdoor patio. The basement houses the garage, TV room, mechanical rooms, and extra storage.

+ Naturehumaine

Via Dezeen

Images via Naturehumaine, © Adrien Williams