trombe walls, Amsterdam Noord, net-zero architecture, net zero energy, Bureau SLA, Nature & Environment Learning Center by Bureau SLA, Nature & Environment Learning Center, solar power, passive solar

Built to replace two temporary structures, the timber-clad NME comprises two large classrooms, a canteen, and office space, and is surrounded by the school’s verdant garden. Its slanted form and careful placement on the site helps achieve optimal solar orientation and gives children the chance to see solar panels up close. The south-facing trombe walls absorb heat during winter to warm the interior and minimize dependence on the heating system.

trombe walls, Amsterdam Noord, net-zero architecture, net zero energy, Bureau SLA, Nature & Environment Learning Center by Bureau SLA, Nature & Environment Learning Center, solar power, passive solar

Related: Solar-powered DURAhome is a 100% self-sufficient shelter built to withstand natural disasters

The north facade is fully glazed to frame views of the gardens and bring in natural light. The window-less east exterior wall includes 20 birdhouses and one nook for a bat on the west end. The interior reinforced the connection with nature through the predominate use of wood, left untreated, that lines surfaces from the walls and ceilings to the stairs and railings.

+ Bureau SLA

Via ArchDaily

Images via Bureau SLA, © Filip Dujardin