William H Neukom Building, Ennead Architects, neukom building, stanford university, energy efficient building, stanford law school

Opening just in time for the law school commencement in May, the Neukom Building will serve as the new focal point for the law students and faculty. The 65,000 sq ft building is composed of four, three-story wings surrounding a central landscaped courtyard called the Faculty Garden — a shaded outdoor “living room” that accommodates social events, chance meetings, and a private study. Inside, the student and faculty center holds seminar rooms, a law clinic, faculty offices, the Dean’s suite, and meeting and lounge rooms.

As part of the University’s sustainability initiatives, a number of green building strategies were incorporated in order to keep the building’s carbon footprint low. Ennead Architects made sure to maximize energy efficiency, as well as to reduce water consumption through energy and water efficient systems. They also aimed to create a healthy working environment through the use of natural ventilation and abundant daylight. Ample bike parking is provided for the many students and faculty who travel around the campus via bicycle. The circulation route also links the residential and academic districts.

+ Ennead Architects

Images ©Aislinn Weidele/Ennead Architects