The green-roofed Skamlingsbanken Visitor Center near Sjølund in southern Denmark will blur the line between nature and architecture. CEBRA Architects‘ winning proposal envisions a series of exhibition and gathering spaces formed under a softy curving hill. The project is designed to serve as a gateway to the area’s historic legacy.


Skamlingsbanken Visitor Center , green roof, visitor center, Denmark, CEBRA Architects, green architecture, gathering space, exhibition spaces

The center will be located at the highest point of an undulating moraine landscape in southern Denmark, with spectacular views over the Little Belt strait. It will articulate the natural surroundings and provide a contemplative space where visitors can explore the history of the area, which acted as a cultural gathering point during the most politically and culturally turbulent times in the country’s history. The site functioned as a natural stage for advocates for the Danish language, front-runners of the feminist movement, and a celebration marking the end of WWII.

Related: CEBRA’s Smart School Meadow is an inclusive learning space that doubles as community center in Russia

Skamlingsbanken Visitor Center , green roof, visitor center, Denmark, CEBRA Architects, green architecture, gathering space, exhibition spaces

By lifting a single point within the landscape along a linear cut, the architects created an addition to the landscape in the form of a hill which accommodates the visitor center. From the starting point for hikes, visitors are guided into the landscape or can explore the exhibition and educational facilities within. Various routes provides by the project allow people to freely explore the area, joining a long list of historical events that shaped the nation.

+ CEBRA Architects

Via Archdaily