Escu House, Bijl Architecture, green renovation, Sydney, suburban house, green veranda, timber balustrades, natural light, pendant light, built-in furniture, green architecture

The architects extended the front living space to incorporate the existing veranda and introduced a vertical slatted timber element as a privacy shield and part floor-to-ceiling balustrade. The name of Escu House references this subtle introduction of a buffer zone-“escu” means “shield” in French. In addition to its protective role, the facade treatment lets northern light into the interior and allows windows to be opened wide.

Related: Sydney Church Renovated Into A Chic Home Complete With Indoor Pool

Escu House, Bijl Architecture, green renovation, Sydney, suburban house, green veranda, timber balustrades, natural light, pendant light, built-in furniture, green architecture

Inside, the architects introduced layers of joinery and finishes that strengthen the connection to nature. Several original elements such as the David Trubridge pendant light create accents that reference the 1960s design, while blue, yellow and grey kitchen tiles introduce subtle pops of color. Built-in furniture and concealed storage were added to the back of the house, kitchen and open family room.

+ Bijl Architecture

Photos by Katherine Lu