Yuka Yoneda

Niels Bohr Science Park Laced with Light Flooded Vertical Green Atriums

by , 07/06/10

Christensen & Co, Collin Gordon Associates, Denmark, GHB Landscape Architects, Niels Bohr Science Park, Ramboll UK + SE, University of Copenhagen, Vilhelm Lauritzen Architects, green architecture, green design, eco design, sustainable design, eco design, eco architecture

Christensen & Co + Vilhelm Lauritzen Architects recently nabbed first prize in a competition to design the new Niels Bohr Science Park for the University of Copenhagen. Their winning proposal was conceived in collaboration with Ramboll DK + UK + SE, GHB Landscape Architects and Collin Gordon Associates, and includes 45,000 sq. meters of lab and educational facilities. The airy, glass-clad complex was designed to be flooded with natural light and its vertical gardens give students a green space to take breathers between classes.


The building’s unique look can be attributed to the geometric panels it is clad in, giving it a prismatic, textured look. Since the park will consist of more than one building, the bumpy facade will work to tie in all of the structures so they look like one unified compound. ”The facade uniqueness defines an entire special identity for the total building construction. While retaining the image of that in the case of one building complex…” explained the jury that chose the winner.

Christensen & Co, Collin Gordon Associates, Denmark, GHB Landscape Architects, Niels Bohr Science Park, Ramboll UK + SE, University of Copenhagen, Vilhelm Lauritzen Architects, green architecture, green design, eco design, sustainable design, eco design, eco architecture

One interesting issue that Christensen & Co + Vilhelm Lauritzen Architects faced when designing the space was the fact that a road cuts right through the site where the science park would sit. In reponse to this divided ground condition, the architects conceived skywalks that connect the two spaces. The airbridges would be filled with greenery for the students to take in as they cross from one building to another.

The jury that selected the winner said of the design, “The building’s disposition is designed so it contributes to the understanding of the building’s internal flow while offering a special design experience with a varied and distinguished shaped room with long balcony along binding scenario with daylight filtered through the green vertical atriums. This is a unique multidisciplinary composition with intense interactive look both internally across as out of the building.”

+ Christensen & Co

+ Vilhelm Lauritzen Architects

Via ArchDaily

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Concrete House in Turke... October 15, 2010 at 2:31 pm

    [...] Exploded House is a concrete home composed of three volumes connected by a glass atrium, designed to meet the building codes of the area. Joined together as a single home, each volume [...]

  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home