- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Niels Bohr Science Park Laced with Light Flooded Vertical Green Atriums

Posted By Yuka Yoneda On July 6, 2010 @ 10:20 am In Architecture,Daylighting,Green Design Competitions | 1 Comment

Christensen & Co, Collin Gordon Associates, Denmark, GHB Landscape Architects, Niels Bohr Science Park, Ramboll UK + SE, University of Copenhagen, Vilhelm Lauritzen Architects, green architecture, green design, eco design, sustainable design, eco design, eco architecture [1]

Christensen & Co [2] + Vilhelm Lauritzen Architects [3] recently nabbed first prize in a competition to design the new Niels Bohr Science Park for the University of Copenhagen. Their winning proposal was conceived in collaboration with Ramboll DK + UK + SE [4], GHB Landscape Architects [5] and Collin Gordon Associates [6], and includes 45,000 sq. meters of lab and educational facilities. The airy, glass-clad complex was designed to be flooded with natural light [7] and its vertical gardens [8] give students a green space to take breathers between classes.


The building’s unique look can be attributed to the geometric panels it is clad in, giving it a prismatic, textured look [9]. Since the park will consist of more than one building, the bumpy facade will work to tie in all of the structures so they look like one unified compound. ”The facade uniqueness defines an entire special identity for the total building construction. While retaining the image of that in the case of one building complex…” explained the jury that chose the winner.

Christensen & Co, Collin Gordon Associates, Denmark, GHB Landscape Architects, Niels Bohr Science Park, Ramboll UK + SE, University of Copenhagen, Vilhelm Lauritzen Architects, green architecture, green design, eco design, sustainable design, eco design, eco architecture [10]

One interesting issue that Christensen & Co [2] + Vilhelm Lauritzen Architects [3] faced when designing the space was the fact that a road cuts right through the site where the science park would sit. In reponse to this divided ground condition, the architects conceived skywalks that connect the two spaces. The airbridges would be filled with greenery [11] for the students to take in as they cross from one building to another.

The jury that selected the winner said of the design, “The building’s disposition is designed so it contributes to the understanding of the building’s internal flow while offering a special design experience with a varied and distinguished shaped room with long balcony along binding scenario with daylight [7] filtered through the green vertical atriums. This is a unique multidisciplinary composition with intense interactive look both internally across as out of the building.”

+ Christensen & Co [2]

+ Vilhelm Lauritzen Architects [3]

Via ArchDaily [12]


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/niels-bohr-science-park-laced-with-light-flooded-vertical-green-atriums/

URLs in this post:

[1] Image: http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2010/07/niels-bohr-science-park-2.jpg

[2] Christensen & Co: http://cco.as/

[3] Vilhelm Lauritzen Architects: http://www.vla.dk/english/index.html

[4] Ramboll DK + UK + SE: http://www.ramboll.com/

[5] GHB Landscape Architects: http://www.ghb-landskab.dk/eng/

[6] Collin Gordon Associates: http://colingordon.com/

[7] natural light: http://www.inhabitat.com/daylighting

[8] vertical gardens: http://inhabitat.com/2009/12/01/mad-architects-unveil-urban-forest-skyscraper-for-china/

[9] prismatic, textured look: http://inhabitat.com/2010/06/30/icelands-luminous-new-harpa-concert-hall-nears-completion/

[10] Image: http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2010/07/niels-bohr-science-park-3.jpg

[11] filled with greenery: http://inhabitat.com/2010/03/30/fashion-museum-omotesando-has-beautiful-latticed-living-wall-skin/

[12] ArchDaily: http://www.archdaily.com/67377/niels-bohr-science-park-for-university-of-copenhagen-christensen-co/

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.