Eco Travel,Botanical,Architecture,bangladesh,eco-turism,holed roof,pierced roof,environmental center,elevated cement construction,concrete

Commissioned by the Ministry of Environment & Forests Bon Bhaban, the Nishorgo Oirabot Nature Interpretation Centre is a building designed and built within great care. In order to minimize the project’s environmental impact, Vitti Sthapati Brindo Ltd. architects decided that only structural walls would rest onto the ground. The elevated concrete structure allows trees to grow freely through its pierced ceiling, giving the impression that it is suspended high in the forest

Eco Travel,Botanical,Architecture,bangladesh,eco-turism,holed roof,pierced roof,environmental center,elevated cement construction,concrete

There is a main reception are at ground level that features an open floor plan and a minimal wooden desk. Access to the first floor and exhibition room is provided by outdoor stairs or a long ramp with a cute bench for resting and breathing fresh air. Big posters on the first floor’s exposed burnt clay brick walls (used as an eco alternative to cement) inform visitors about local natural wonders while providing a space for watching films.

The Nishorgo Oirabot Nature Interpretation Centre has achieved the Aga Khan Award for Architecture and will continue to cherish the local environment while educating visitors within its eco-friendly walls.

+ Nishorgo Oirabot Nature Interpretation Centre

Photo © Aga Khan Award for Architecture