green design, eco design, sustainable design, LUMO Architects, Denmark, Nojkaerhus, Danish Foundation for Culture and Sports Facilities, Nordic design,adaptive reuse

Perched in the center of a clearing in dense highland woods, the initial forest guard buildings served as a homebase for outdoor explorers. The new Nøjkærhus serves visitors by acting as an inviting space that beckons visitors to come inside and explore or take a rest during activities. Supported by the Danish Foundation for Culture and Sports Facilities, Nøjkærhus is meant to be a sustainable icon for the future, fusing architecture with the outdoors.

Related: Bucolic Vejlskovgaard Stable is Like Club Med for 300 Dairy Cows in Denmark

Nøjkærhus is made up of two existing buildings and two new buildings, which are all connected, each emphasizing Nordic design tradition and materials. The Main house, one of the original forest guard buildings, serves as a welcome center, with two stories for families and trekkers to relax, play or meet. To its left is the new Glass house, made from glazed panes along the walls and roof which connect visitors directly with the lush green hues of the forest and the blue of the sky.

The Stable House is the other original structure, serving as a cozy area with wood burning fire place to warm up. The Log House is the other new structure, clad also with glass walls that are lined with chopped fire wood from roof to floor, creating a cozy, warm atmosphere. Communal tables inside welcome visitors to mix and mingle amongst the local timber.

The connected buildings reuse two existing structures that were formally inaccessible to the public, making a new welcoming center that invites visitors to take comfort after exploring the regions forests and lakes.

+ LUMO Architects

Via Arch Daily