Blakeburn Cottage by A449 Architects, scorched larch facade, Scottish architecture, RIAS RIBA Awards 2016 shortlist, Blakeburn refurbishment, Satire Society Housing Design Awards 2016

Although the Blakeburn Cottage expands the footprint of the original building with additions to the east and the west, the renovated structure manages to minimize its visual impact on the landscape thanks to a carefully chosen materials palette—vertical strips of scorched larch clad the entire building—and its simple, single-story gable form. In contrast to its dark timber facade, white walls and pale wooden floors dominate the interior. Skylights and large windows flood the full-height rooms with natural lighting and frame views of the countryside.

Blakeburn Cottage by A449 Architects, scorched larch facade, Scottish architecture, RIAS RIBA Awards 2016 shortlist, Blakeburn refurbishment, Satire Society Housing Design Awards 2016

Related: Dark 19th century workshop is converted into a bright loft-inspired home

A writer’s studio bookends the east side of the home and is separated from the open-plan living area by the master bedroom and bathroom. The highly insulated home minimizes energy costs with the use of underfloor heating and an air-source heat pump. The Blakeburn Cottage is currently shortlisted for the RIAS RIBA Awards 2016, as well as the Satire Society Housing Design Awards.

+ A449 Architects

Via Dezeen

Images via A449 Architects