123 Hillcrest residence, North Carolina residence, Alphin Design Build, North Carolina Modernist Houses (NCMH), 2016 Matsumoto Prize Awards, flexible design, green architecture, concrete wall, rooftop terrace

The design doesn’t aim to mimic the architecture of the surrounding buildings, but tries to embody the spirit of the neighborhood. Four levels of living spaces are framed by two board-framed concrete walls that stretch from the public sidewalk into the site and the private service access area. A multi-level circulation gallery hall flows through the house and the site, establishing a strong connection between interior and exterior spaces.

123 Hillcrest residence, North Carolina residence, Alphin Design Build, North Carolina Modernist Houses (NCMH), 2016 Matsumoto Prize Awards, flexible design, green architecture, concrete wall, rooftop terrace

Related: Net-zero passive home in North Carolina can power an electric car with solar

The main living room is flexible and extends out towards the garden. This space offers views of several other areas of the house, creating a fluid spatial arrangement. A metal staircase connects all four levels and lead up onto the rooftop terrace which provides views of the neighborhood.

+ Alphin Design Build

+ North Carolina Modernist Houses (NCMH)

Via Architect Magazine

Photos by James West / JWest Productions