Gallery: Norwegian Northface Home Looks Like a Periscope Peering Over t...

 
This gorgeous cantilevering Northface Home in Norway was originally built in 1969 but the owners wanted to open it up in keeping with the times, so they called on Element to upgrade the existing space. The architects decided to re-use the original foundation and walls and give the lower two stories a light renovation, but they replaced the original top story with a cantilevering volume that looks a lot like a periscope. The open-plan top story includes a long stretch of windows, which allow the occupants to peer over the Byfjorden.

One of the key goals of this program was to renovate the home as economically as possible while optimizing the residence’s northern orientation. It was also necessary to maximize the southern exposure. This was partly achieved by bringing the cantilevering volume off the street so that there was more space to create a sun deck and to increase the amount of daylighting entering the home.

Even more light enters the home through the massive window overlooking the water. At just 277 square meters, this home is modestly sized for a single family, and reflects the simple, minimalist design so common among Scandinavian designers. The floors were installed by Dinesen and the outside of the home is covered by Kebony wood. In addition to being insanely jealous of the view, we love how the home stands out from its more colorful neighbors yet still blends with the natural environment.

+ Element

all images apart from the lead by Dinesen

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home