OPA Form architects, off-grid retreat, mountain retreat, Tubakuba, Norwegian students, Shou Sugi Ban, wooden tunnel entrance, Bergen School of Architecture

The 150 sq ft tuba cube was crafted as a practical, hands-on University project, to gain building skills and solve problems onsite. Thanks to G.C. Rieber Funds‘ financial support, the students constructed this mountain retreat from 95 percent wood. While its small, cozy interior was clad in plywood and insulated with breathable wooden fibers, its four facades are all completely different.

Related: Tiny Norwegian Prefab Bathhouse is Clad in Sustainable Kebony Wood

One side was made from burned larch using a traditional, maintenance-free Japanese technique known as Shou Sugi Ban, which prevents fungi and decay. The south wall is clad with untreated larch, which will turn gray and blend in with the forest with time. But the most distinctive part is the fantastic entrance tunnel made from pine shavings, which welcomes adults and kids alike into Bergen’s first and only off-grid hotel room.

+ OPA Form architects

+ Tubakuba

Via Arch Daily

Photos by Espen Folgerø, Gunnar Sørås, Helge Skodvin, Marina Magreøy and Stine Elise Kristoffersen