Andrew Michler

Snøhetta's Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion was Inspired by the Robust Landscape

by , 10/23/11
filed under: Architecture, gallery

Snøhetta Mountain, cnc wall, environmental pavilion, green pavilion, Norwegian pavilion, Snohetta architecture, wood wall, Norwegian Wild Reindeer Foundation, Tverrfjellet plateau, Norwegian Tourist pavilion, contemporary Norwegian architecture,

The pavilion was commissioned by the Norwegian Wild Reindeer Foundation to allow visitors to behold the range of the reindeer. Snøhetta’s design for the center may have taken a cue from the Norwegian National Tourist Routes Project, which placed a series of Architectural refuges throughout the country. The pavilion is designed to withstand the harsh elements with a steel encasing protecting its wooden core. A bank of windows overlooks the Snøhetta Mountain from Tverrfjellet, a plateau at the elevation of 1,200 meters.

The mythical landscape is reflected in part by a tremendous wooden wall inserted into the core of the pavilion. The robust organic quality of the wall was achieved by cutting large wooden beams on a CNC machine. The 25 cm square beams were then stacked and secured with wooden pegs to create the undulating effect. The wall looks as though it is deeply weathered, eroded by eons of wind and water. A bump out provides seating next to a suspended indoor fireplace, and the exterior has a similar seating arrangement.

+ Snøhetta Architects

Via e-architect

Lead Photograph © Klaas Van Ommeren

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home