Gallery: Afsarmanesh Architects Wins SuckerPUNCH Competition With Futur...

The 3 buildings are connected by large escalators in each corner of the structure.

The theater is actually three different buildings that are connected via spiraling walkways with escalators in the corners of each building that allow for a circulation that exposes the user to shifting images of Manhattan’s skyline. The turns in the spiral shape of the structure create three large screens that play off solids and voids and incorporate both indoor and outdoor spaces making the most of the land parcel without completely covering the land with the building’s footprint. An outdoor amphitheater features seating located atop the roof of the lower indoor space, emphasizing maximum use of the floor area.

The most interesting feature Afsarmanesh Architects brought into their design is a huge screen reflecting the faces of people entering the site, paying tribute to Andy Warhol’s theory that “in the future, everyone will be world-famous for 15 minutes.” This unique aspect allows for a 3-piece experience in the building, one that, of course, is dedicated to the cinema, the second to Manhattan, and the third to the user.

The renderings are stunning and while they definitely push the futuristic envelope, they seem to grasp the idea that cinema is about challenging convention and providing users with an escape from their normal daily lives.

+ Afsarmanesh Architects

Via Arch Daily

Images © Afsarmanesh Architects

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. ctreiser May 19, 2014 at 9:30 am

    Not sure why asymmetrical buildings are considered attractive. They proposed something like this on Manhattan about 15 years ago and that was shot down.