Lori Zimmer

Amagansett Glass House Sits Atop Sand Dunes with Views to the Atlantic Ocean

by , 01/05/12
filed under: Architecture



green design, eco design, sustainable design, the Hamptons, Barnes Coy Architects, Beachfront home, glass house, Amagansett

The glass crescent is the home’s identity, peaking atop lofty sand dunes nearby the Atlantic Ocean. The expansive glass on the crescent gives a peripheral view in each direction, creating a visual panorama. Beneath the crescent’s peak, Barnes Coy has created a courtyard terrace that intersects the interior of the home. Over the courtyard, the crescent is replaced by wooden beams to open the terrace, and the envelope of the building provides protection from wind and the elements.

Inside, the rooms are infused with daylight, but are UV protected by glazed glass filters. The top floor is the main meeting space, with an open plan arrangement on polished hardwood floors. Dining, living area and lounge areas are placed throughout. Looking over the mezzanine, the ground floor houses the bedrooms, bath area, and the glassed-in atrium entryway.

To mimic the driftwood found strewn about the adjacent beach, for the wood trim on the exterior of the home, the architects bleached sustainable teak to replicate the color of weathered driftwood. The walls are made of durable lime-based stucco cast in a hue to emulate the sand, while the stonework is Indian sandstone.

The glass house in Amagansett is a naturally lit escape that highlights the residents’ love of the beach, inside and out.

+ Barnes Coy Architects

Via World Architecture News

Click here to find out more!

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person: