Architectural League of New York, green design, eco design, sustainable design, Socrates Sculpture Park, SuralArk, Austin + Mergold,

SuralArk arrived at the sculpture park right in time for the hot sun of the summer, and doubles as both art and a shading pavilion. Beneath the wooden canopy of the ark, visitors can take respite from the sun, and enjoy the cool shade inside. The structure’s angled beams meet at the its peak, leaving a strip of sunlight that filters into the pavilion’s interior. Repurposed beams line the perimeter, forming the boat’s shape, while old vinyl house siding covers the exterior to protect against rain.

Related: SuralArk: Giant Ark Coming to Queens to Raise Climate Change Awareness

Set on the shore of the East River in an area that was once a predominantly maritime industrial zone, Austin + Mergold designed SuralArk to draw attention to the effects of climate change on New York, and the future threat of rising tides and floods. Socrates Sculpture Park fell victim to storm surge in 2012 during Hurricane Sandy, and remains vulnerable to the waters of the East River. SuralArk combines the lore of Noah’s Ark with the modernity of climate change, forcing viewers to face the probability of future superstorms.

Related: PHOTOS: The FARMacy Vertical Farm Pops Up at Socrates Sculpture Park!

The beautiful overturned ship was the winning entry chosen from over 169 submissions in the 2014 Folly Competition hosted by the park and the Architectural League of New York.

+ Austin + Mergold