Gallery: MANIfold Architects Cut Out Sections of a Brooklyn Brownstone ...

Brooklyn's historic brownstones are coveted gems of architecture in city that's fast filling up with glassy condo buildings and new construction. But what brownstones' boast in terms of character and classic design, they lack in that open, airy feel that so many desire. One family living on Brooklyn's Park Place, however, decided to overcome the lack of daylight with a complete renovation. MANIfold Architecture Studio opened up the core of the building by cutting away sections of the walls and floor to allow natural light to flow through the entire interior.

The primary goal was to achieve more natural light in the center of the brownstone and create a more immediate connection to the outdoors. The architects cut out sections of the brownstone’s core that increased the building’s open space, thus allowing light to shine deeper into the structure. In one section, both the floor and the walls were removed, making the windows stand two stories tall.

Two of the subtracted sections became more outdoor space for the family. A back deck was added to the first level, and a roof terrace that extends from the inside out was added to the top. The family filled the outdoor spaces with potted plants to make the areas blend with the surrounding trees. The home’s connection to the exterior is no longer just a backyard garden, but rather a more continuous interweaving of light and nature throughout the home.

+ MANIfold Architecture Studio

Via Architizer

Images © MANIfold Architecture Studio

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person: