Modern glass addition brings light and nature into a Fort Greene row home

by , 04/27/16
filed under: Architecture,Brooklyn

Fort Greene Pavilion, O'Neill McVoy Architects, Brooklyn, Garden Pavilion, Stairs

Framed with wood and steel, the pavilion is essentially a glass box that sits against the home’s original back wall. The framing forms a lattice-like structure with angled transparent and translucent glass panes that pivot open. These window allow for natural ventilation, further expanding the boundary between the indoors and outdoors. The translucent, sandblasted panes diffuse light, picking up different landscape reflections and views. The floor-to-ceiling windows create a distinctive and beautiful architecture melody that marries the inside and the outside.

Because the addition is brighter and more airy compared to the main house, the new space gives the illusion of floating into a magical garden. The upper level of the pavilion is a kitchen lined with white-stained ash cabinets that reflect and help disperse natural light throughout the room. On the lower floor, there is an oak-lined music room and informal sitting area with sliding doors that extend the space to the backyard. An open staircase connects the two spaces, allowing light to dance from one space to another.

+ O’Neill McVoy Architects

LEAVE A COMMENT