New York City recently announced the opening of the new state-of-the-art Sunset Park Material Recovery Facility in Brooklyn. The waterfront, barge-based recycling center has the capacity to process 1,000 tons of metal, glass and plastic recyclables daily and marks the first time a comprehensive recycling facility was located within city limits for curbside residential recycling needs. Materials will arrive at the new facility by barge, helping to eliminate more than 150,000 annual truck trips totaling 240,000 miles from city streets.


recycling, recycling facility, recycling center, Sunset Park Material Recovery Facility

Mayor Michael Bloomberg, Deputy Mayor for Operations Cas Holloway and Sanitation Commissioner John J. Doherty announced the opening of the new facility, which is just one part of the city’s Solid Waste Management Plan. “The Department of Sanitation is committed to making our great city cleaner and greener and this new state-of-the-art recycling facility will move us ever closer to achieving the Mayor’s goal of diverting 30 percent of our waste from going to landfills in other parts of the country at an ever growing cost,” said Doherty.

Selldorf Architects designed the $110 million facility that itself was built with 99 percent recycled American-made steel and includes a 600 kW photovoltaic solar power installation among other sustainable features. The 11-acre facility is located on a former NYPD inpoundment lot at the 30th Street Pier in the South Brooklyn Marine Terminal in Sunset Park, Brooklyn. The site also houses a Recycling Education Center that will open to the public and school groups in 2014.

Australian metals and electronics recycler Sims Municipal Recycling will operate the facility. “This is a perfect example of a public private-partnership that will serve to protect our environment while also creating local jobs and generate revenue for the City,” said Ron Gonen, Sanitation Deputy Commissioner for Recycling and Sustainability.

+ Sunset Park Material Recovery Facility

Via NYC.gov

Images via Selldorf Architects