Gallery: PHOTOS: Cobble Hill’s Newest LEED-Gold Condos Up for Sale – We...

Window boxes at the front of the structure play several roles: to block the sun, to add plants to the facade, and to emphasize the rich palette of materials used in the construction. Overall, the design beautifully balances a fresh, modern aesthetic with Cobble Hill's traditional brownstone and brick vernacular.

Not only a beautiful construction outside and in, the design of 253 Pacific is sustainable to boot. From the offset the the building's environmental footprint was placed at the heart of the design, and upping the green aspects was very important to both the developer and the architect.

The building at 253 Pacific reclaims a narrow space of 25 feet wide by 100 feet long (the building is 65 ft deep) that was once occupied by a one-story car garage. Though the site seems quite compact, the units’ interiors feel spacious and airy given the high ceilings and incredible abundance of natural light.

Inside, floor to ceiling windows and a smart allocation of space allow light to pour through the building, even into the deepest corners. James Cleary Architecture wanted to be sure that no artificial lighting would be needed during the day. Once the sun goes down, most of the lighting is either LED or CFL. Small details such as the cutout between the kitchen and the stairs better enable communication between spaces and those individuals inhabiting them, providing an opportunity for unexpected experiences and conversations.

Each of the three units boasts its own private outdoor space — something rarely afforded to those who opt to live in NYC. The lucky penthouse owner gets a green roof planted with flowers and other flora that are local and drought resistant. So even if the occupant of this space ends up being black thumb, he or she can rest easy knowing that it’s foolproof and will flourish.

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person: