Lori Zimmer

‘Reimagining the Waterfront’ Contest Winner Proposes a Venice-Like Canal Network for NYC

by , 04/23/12
filed under: Architecture

green design, eco design, sustainable design, East River Esplanade, Reimagining the Waterfront, Joseph Wood, East River, Takuma Ono, Museum of the City of New York, Matteo Rossetti

Wood’s winning entry transformed the East River into a Venice-inspired getaway. Lanes of canals, with floating gondolas and wooden pathways link Midtown with the Upper East Side and into Harlem. Waterway inlets would connect the East River to land, offering a whole new method of transportation and urban adventure. Daredevils could kayak along Hell Gate, while pedestrians could wander the water-surrounded promenade, catching a unique view of the city and waterfront.

Wood’s plan also infuses a blast of greenery into the East Side, hosting a series of plant levels that would help filter stormwater from the East River to the canal inlets. The self sustaining system would bring fresh air and a new park like setting to the area.

Second place winner Takuma Ono imagined the crumbling current esplanade as a center for a new marine ecosystem to thrive.  Cascading over the water’s edge, a system of boardwalks would welcome pedestrians for serene views, and allow researchers to maintain and care for the marine life below.

Matteo Rossetti’s vision, the third place design, enlisted the help of the community, asking interested members to provide their personal suggestions and interests for the area. Each of the winners and honorable mentions will be on display at the Museum of the City of New York all summer, beginning June 6th.

Via Arch Paper

Click here to find out more!

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Russell Higgins Russell Higgins June 13, 2013 at 9:54 pm

    Great idea
    To reduce impact on the river some of the more far flung elements might even be on piers or floating.
    This “constructed” shoreline would do much to recreate the shore edge we’ve lost in urban areas without impacting on the already built, and heavily utilized urban environment from the bulkhead inland.
    BRAVO everyone, and special kudos to the winner.
    Let’s hope a part of it makes it to a demo project at least.