Studio Dror, 100 Varick, 350 Bowery, 281 Fifth Avenue, architecture, nyc architecture, high rise architecture, nyc skyscrapers, Studio dror conceptual sketches, studio dror residential towers, QuaDror approach, urban design, nyc towers,

The design studio created two of the tower designs at the request of developers and the third one is a conceptual project. Famed green architect and designer Dror Benshetrit told Dezeen that the projects’ forms are meant to provoke a discussion on the current trend of ultra-slim towers. “The fact that above a certain amount of square footage you get unlimited height restriction is something that is kind of fascinating. Everybody is going to look at how they can go higher in clever, different ways,” he said. “How do you create a tower that is not just introducing a different type of glass – a tower that really pushes boundaries in one way or another?”

Related: Studio Dror Converts Old Gucci Store into Stylish Soho Synagogue

The first design, created for 100 Varick, is 25 stories of irregularly stacked glass cubes surrounded by a steel frame. Inspired by Norman Foster’s diagrid efficiency, the tower is framed with Studio Dror’s own structural geometric exoskeleton system called QuaDror, which is made up of glass structures supported by steel frames. This strategy allows each glass volume to be free from superfluous structural columns.

The second tower, proposed for 350 Bowery, was in response to Developer Sonny Bazbaz’s invitation to design a residential tower for a vacant plot at Bowery Street, next to a block of protected townhouses. The Dror team created a set of three glass blocks supported by a section of thin stilts. The block design is meant to complement the lower heights of the surrounding buildings and reserves a bottom floor for retail space, further embedding the design into the community needs.

The third design is a purely conceptual proposal by the Dror team for 281 Fifth Avenue. The 1,000-foot tower design was inspired by a pinwheel shape, and uses an “off-set” cross design to attach each individual apartment by their corners. This system enables each unit to have windows on three sides for optimal natural light and stunning city views. The vertical sweeping base supports allows the volume to grow from the street level up, therefore reducing the building’s dominating presence at pedestrian level.

+ Studio Dror

Images via Studio Dror