Costa Rica, OBRA Architects, Villa OSA, forest house, family home, walled gardens, symmetry, green architecture

The house occupies a small hill and stretches from the entry of the property at the top of the hill down to the very edge of the bush at the bottom. It features different wings that rotate in plan and create spatial relationships that rely on symmetry and gradual development. This geometric layout and treatment of volumes establish a sequential rhythm of experiencing space.

Related: Serene House of the Forest Owls Encourages Up Close Wildlife Observation

The house frames two walled gardens with a wall connecting the ends of alternating wings. The walls are white stuccoed CMU with a concrete-reinforced structure. The floors are polished concrete, while the ceilings and fenestration are made from locally harvested already-dead trees.

The line between interior and exterior is blurred. A subtle tension is established between the house and the space of the forest. With its open spaces and sheltered terraces, the house aims to provide optimal conditions for warm climate year-round, with protection from sun in summer and rainstorms in winter. It encircles and frames landscape while retaining a measured, respectful proximity to the forest.

+ OBRA Architects

Via Archdaily