Wongawallan Valley, natural cross ventilation, breezeways, courtyards, Fig Tree Residence, Bach House, Jamison Architects, off grid house, solar powered house, solar power, natural light, passive principles, off the grid house, off grid architecture, Gold Coast, Bach House by Jamison Architects, fig tree

The home’s spatial arrangement was carefully dictated by passive principles and landscape views. The architects blur the line between inside and outside by introducing ample floor-to-glass glazing that frame views of the spectacular old fig tree and surrounding hills belonging to the Gold Coasts’ beautiful Wongawallan Valley. The open-plan layout and use of natural materials reinforce the seamless flow from the built environment to the outdoors.

Related: Prefab solar-powered home is a modern take on the traditional Slovenian farmhouse

The house was built as a long and linear east-to-west volume to maximize natural light as well as passive heating and cooling through elongated windows. Every room frames views of the giant fig tree that sits due north. A central lawn court divides the dwelling into two main areas: the open-plan living areas to the east, and the private living spaces and a garage to the west. The master bedroom wing cantilevers over the creek bed, bringing sounds of water into the home and strengthening the connection to the landscape. Breezeways, courtyards, and windows punctuate the home to open the home up to natural cross ventilation.

+ Jamison Architects

Via Contemporist

Images via Jamison Architects