Swiss Alps, Boisset House, Savioz Fabrizzi Architectes, barn and stable, solar gain, renovation, Boisset House by Savioz Fabrizzi Architectes, Boisset Hous transformation, insulated glass, larch, larch-clad cabin, holiday home,

The tiny 16-square-meter barn and stable comprised a raised wooden volume for hay drying stacked above a stone foundation spanning the height of one floor. Savioz Fabrizzi Architectes retained the old structure’s character by keeping the facade intact, however, made slight alterations for safety reasons and added a few new openings to improve solar gain during the freezing winter months. The home is insulated from the inside, which is covered in larch panels and thermally insulated glazing. The contemporary larch-clad interior provides a startlingly contrast with the old rugged facade.

Related: Timber holiday home frames breathtaking views of the Swiss Alps

The Boisset House is split into three floors, with the entry located on the second floor that comprises the living room, kitchen, and dining room. The children’s bedroom and bathroom are placed on the first floor within the stone foundation that’s partially buried into the earth. The children’s room opens to the outdoors via a glazed door transformed from what had been a cattle entrance. The top floor contains the master bedroom and boasts one of the best views of the valley and the Swiss Alps.

+ Savioz Fabrizzi Architectes

Via ArchDaily

Images via Savioz Fabrizzi Architectes, © Thomas Jantscher