Architect Jeanne Dekkers converted this brick farmhouse in the Dutch village of Banholt into a beautiful family house and studio. The team renovated the existing building with spruce-clad extensions that line the edges of an inner courtyard, resulting in a bright and airy space with a gentle environmental footprint.


Banholt farmhouse, green renovation, farmhouse, the Netherlands, Jeanne Dekkers Architecture, courtyard, spruce, green extension, timber cladding, local artisans, locally sourced materials, green architecture

The farmhouse is located on the outskirts of an agricultural region in the Netherlands. The architects converted a former shed into a studio space and connected it to the new carport, creating a layout that resembles that of traditional farmhouses of the region. The additions are separated from the existing brick structures thanks to horizontal timber cladding. The old horse stable was transformed into a light and modern living space with an office. Two large openings made of Iroko wood frame the landscape and let the light inside. A stainless steel core containing the kitchen, bathroom and toilet occupies the central area of the building. Two round staircases clad in wood connect the ground floor with the second floor.

Banholt farmhouse, green renovation, farmhouse, the Netherlands, Jeanne Dekkers Architecture, courtyard, spruce, green extension, timber cladding, local artisans, locally sourced materials, green architecture

Related: Historic Belgian farmhouse renovated into a modern solar-powered home

The team collaborated with local artisans through the project, prioritizing local materialsand local building techniques. They also reused some of the original materials, including old steel ledgers, roof tiles and bricks.

+ Jeanne Dekkers Architectuur

Via Dezeen

Photos by Holly Marder