factory loft, converted factory, refurbished factory, renovated factory, adaptive reuse, zecc, zecc architects, utrecht architecture, residential loft, green design, eco design, sustainable design, green architecture, reclaimed materials, renovation, green loft, renovated loft

The inside of the building boasts 250 m2 of living space that, despite the lack of walls, is partitioned into livable areas. Living, working and eating spaces are defined using colorful mats, a cool system that also saves on materials. The furniture and decor have been kept minimal in order to highlight the historic architectural features of the factory.

The factory’s original wooden beams have been preserved and add an element of the old to the bright, modern space. The loft’s slanted skylights allow the large room to be naturally lit during the day, cutting down on electricity.


By renovating existing buildings instead of erecting new ones from scratch, we can save energy and avoid carbon emissions (not to mention money). Plus, why demolish something as cool and still functional as this charming factory?

+ Zecc