Koreo Arkitekter and Kolab Arkitekter, Norwegian boathouse, Naust V, heartwood pine, polycarbonate skin, vertical wooden louvers, Norwegian wood, Vikebygd, Oslo, restored boathouse

‘Naust V’ (boathouse in Norwegian) was originally built for storing boats and fishing equipment but it’s now enjoyed as a summer retreat. Working under strict building regulations, the architects kept the original structure, traditional gable roof and large waterfront doors. They then reclad the whole 430-square foot building using locally sourced, vertical heartwood pine planks.

Related: AL1 Architects’ Green-Roofed Gemini House Glows With a Translucent Facade

Koreo Arkitekter and Kolab Arkitekter, Norwegian boathouse, Naust V, heartwood pine, polycarbonate skin, vertical wooden louvers, Norwegian wood, Vikebygd, Oslo, restored boathouse

To make the space larger, an extension was made at the back combining the wooden louvers with a polycarbonate skin that affords varying degrees of transparency. Inside, the old and new spaces are divided by a change of the floor’s level and surface. The front room is concrete, while the rear extension’s ground its stone. Seating and shelves are integrated into the minimal interiors, with a shiny blue fireplace as the focal point that not only provides warmth but also makes the shelter glow.

+ Koreo Arkitekter

+ Kolab Arkitekter

Via Dezeen

Photos by Mattias Josefsson