Lucy Wang

OMA Beats BIG and Buro Ole Scheeren in Bid to Design Axel Springer Campus in Berlin

by , 03/27/14
filed under: Architecture, gallery



Rem koolhaas, oma, axel springer, axel springer campus, berlin, work environment, modern work environment, collaborative work environment, berlin wall, atrium, digital valley, BIG, Buro ole scheeren

Described by OMA as a “palace to lure the elite of (Germany’s) digital Bohemia,” the modern office building is designed to prevent the social isolation often associated with increasingly digitized work environments. To promote a sense of unity, OMA created a highly collaborative office setting centered on a nearly 100-foot tall “digital valley” of terraced floors. The shape of the angular valley was also mirrored on the top half of the building to create a dramatic, diamond-shaped opening into the structure. Although part of each floor is completely open and visible in the “digital valley” atrium, a larger section of the floor is still covered for a more private, traditional work setting.

Related: BIG, OMA, and Buro Ole Scheeren Selected as Finalists in Axel Springer Competition in Berlin

Built on axis with the nearby Berlin Wall, the winning design is also strongly tied into its urban environment and symbolizes the unification of the city. The light-filled atrium is partially glazed to allow views into the building from the street level. The public can also experience the building from an elevated viewing platform and the rooftop bar.

+ OMA

Via ArchDaily

Images via OMA, Axel Springer

Related: OMA’s New De Rotterdam ‘Vertical City’ Tower is the Largest Building in the Netherlands

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >