OMI Architects, green renovation, 19th century church, church renovation, UK architecture, Bolton church, library, multi-functional space, columns

The renovation was meant to allow visitors to get closer to the building’s interior design. Elevated walkways and stairways are integrated within the original space and amplify the architectural qualities of both the existing structure and the addition.

Related: Gorgeous 15th-Century Church Renovated as a Modern Bookstore in The Netherlands

Instead of replicating the original building style, the architects decided to create a contrast and build two volumes raised above the main church floor. One of the pods is located on the south side of the nave, a three-storey volume containing offices, kitchen, meeting rooms and toilets, while the second pod rests on six columns and comprises an even space with a restaurant and coffee shop underneath.

+ OMI Architects

Via World Architecture News

Photos by Andy Marshall